Към съдържанието


Gave men

Регистрация: 31 Aug 2015
Офлайн Последно: Feb 23 2016 19:29 PM
-----

Моите мнения

В тема:По пещери

11 February 2016 - 18:28 PM

уважаеми сънароднико ром! опитай да живееш като мен

Пещера "Бисерна" в Шумен отваря догодина
cal.jpgСъбота, 6 Февруари 2016 

 

270214ee6f334b81498575da1b261751.jpg

Един от дългоочакваните реновирани туристически маршрути в Шумен пещера “Бисерна” ще е отворена за посетители едва в началото на април 2017 година.

Пещерата вече е готова да посреща туристи, но засега остава затворена.

Причината е, че прилепите, които живеят във вътрешността й, трябва да се възстановят след стреса, причинен им по време на строителните работи в пещерата.

Това каза днес директорът на Природен парк „Шуменско плато” Сашо Кунев. Темата за пещера “Бисерна” бе една от засегнатите по време на честването на 35-годищнината на природния парк.

Сашо Кунев обясни, че са задължени да спазят препоръката, дадена в доклад на специалисти от Националния природонаучен музей, а тя е, че за възстановяването на популациите на прилепите е нужна около година и половина пълен покой като през това време в пещерата не трябва да се прави нищо.

Заради зимния сън на крилатите бозайници пък всяка година „Бисерна” ще се затваря за посещения за четири месеца - от декември до март.

Над 2 млн. лв. са вложени в превръщането на пещера „Бисерна” в природен атракцион, отчете днес Кунев. Изградена е буферна помощна сграда, в която ще бъдат поставени сървър и монитори и оттам посетителите ще виждат „картина” от камерите във вътрешността на пещерата.

Поставени са парапети и светлинни ефекти. Подготвени са и двата пешеходни маршрута за туристите, които тръгват от чешмичката до ресторант „Боровец” на Кьошковете. Посетителите, които идват с коли ще могат да използват паркинга до вилата на Общината. Засега изграден път за автомобили и автобуси до пещерата няма.

Все още не е ясно каква ще е цената на входните  билети. Идеята е, с приходите от туристите да се плащат поне разходите за поддръжката на пещерата и за екскурзоводското обслужване, посочи Кунев.

„Бисерна” ще бъде втората пещера- атракцион в Североизточния регион след „Орлова чука”, обясниха специалисти. Те припомниха, че “Бисерна” е била затворена за посетители от близо 20 години и дори входовете й са били зазидани.

Пещера "Бисерна" ("Зандана") е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. Първите съобщения за нея са от 1928 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж. Сериозното проучване започва през 1968 г. от шуменски и софийски спелеолози.

В резултат на няколко експедиции са изследвани и картирани 2 200 м от пещерата. През 2003 г. пещерният клуб при туристическо дружество "Мадарски конник"  в Шумен продължава проучванията и открива нови галерии, при което дължината на пещерата “нараства” дo 2 716 м.

Пещерата е  с постоянно изтичаща от нея вода. Входът й е на около 50 м по-ниско от билото на платото.  Развита е в два етажа - Горна и Долна галерия, в която тече подземна река.

Галериите са разположени една над друга и са с постоянна вертикална връзка. Пещерата е богата на различни по големина и цвят образувания: сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, синтрови кори, тигрова украса и др. Някои от причудливи форми са наречени "Замъка", "Пчелния кошер", "Кактусите", "Трона", "Парахода" и т.н.

Пещерата се обитава от 14 вида прилепи, които образуват многочислени колонии във вътрешността й.

Източник.http://www.bgnow.eu/...=0&newsid=59443


В тема:По пещери

09 February 2016 - 18:23 PM

Някои от най-екстремните изживявания могат да се случат не само високо над сигурната земя, в небето или планината, но и дълбоко под нея. - See more at: http://www.360mag.bg...h.M8yw3RHx.dpuf

 

http://www.360mag.bg/posts/59125


В тема:Празнуване на нова година

23 January 2016 - 09:38 AM

Малко снимки от отминалото събитие към Албума коментарите има и клипове  :D

 

https://www.facebook...85346256&type=3


В тема:По пещери

08 January 2016 - 01:21 AM

Филм в 2 части за откриването на нов ниско разположен вход в Снежная. Утре през него ще влезе поредната експедиция и ще стигне много по бързо до дъното в сравнение с всички предходни експедиции. Повечето снимки в началото са от  експедиция през 2008/2009. Това беше последната експедиция, която използва най високо разположения вход Илюзия и измина най дългия път към дъното на Снежная! Очаквам много нови открития с помощта на това съкращаване на пътя към дъното на Снежная!

 

https://vk.com/id730...a143fc93bb1b77e


В тема:Любопитно...

13 December 2015 - 08:15 AM

Полицията в Токио демонстира своята система за ловене на подозрителни дронове. Тя включва няколко специални дронове-прихващачи, които ще упражняват въздушен контрол, съобщава местният всекидневник Mainichi.

Дроновете-прихващачи ще започнат да работят тестово от средата на месеца. От февруари следващата година те ще са в готовност по 24 часа на ден и ще се управляват от специално обучени оператори. Дроновете ще осигуряват защита на важни сгради в Токио, като първоначално ще бъдат общо 10.

Всеки от тях е с диаметър около един метър. Те са оборудвани с мрежа с размери два на три метра, която виси под тях докато летят. Именно чрез тази мрежа прихващачите ще залавят съмнителните дронове. Идеята е, дронът-нарушител да бъде спрян и да бъде свален на земята по безопасен начин.

Полицията съобщава, че когато засече подозрителен дрон (без да разкрива критериите за това), първо ще потърси неговия оператор и ще го предупреди да прекрати полета. Ще се използват и високоговорители, за отправяне на предупреждението. В случай, че операторът не бъде намерен или не се съобрази с предупреждението, дронът-прихващач ще бъде изпращан.

Затегнатите мерки са сигурност са следствие на инцидент с любителски дрон през април т.г. Тогава на покрива на сградата на министър-предедателя в Токио беше открит дрон, който е носил със себе си димка и контейнер с радиоактивен пясък и почва. Още тогава властите забраниха летенето на дронове над ключови сгради и обявиха, че ще разработят и допълнителни мерки за увеличаване на сигурността.

 

Източник- http://www.dnevnik.b...a_za_lovene_na/

 

http://www.dnevnik.b...250_2668287.jpg