Към съдържанието


Снимка

Идея За Експедиция С Научна Цел?


 • Please log in to reply
7 отговора на тази тема

Анкета: Идея За Експедиция С Научна Цел? (7 потребител(и) са гласували)

Възможно ли е според вас, пилоти с парапланери да минат по пътя на прелетните птици?

 1. Не, това са глупости (0 глас(а) [0.00%])

  Процент гласували: 0.00%

 2. Няма невъзможни неща (5 глас(а) [71.43%] - Виж)

  Процент гласували: 71.43%

 3. Въпросът не е между не и да, а кога! (2 глас(а) [28.57%] - Виж)

  Процент гласували: 28.57%

Глас Гостите не могат да гласуват

#1 Марко Марков

Марко Марков

  Advanced Member

 • Moderators
 • PipPipPip
 • 1954 Мнения:

Публикувано 21 August 2011 - 07:15 AM

Идея за експедиция с научна цел?
Предлагам да обсъдим възможностите за експедиция по пътя на прелетните птици.
За целта няколко пилоти ще тръгнат по пътя на прелетните птици, примерно след някое ято и ще се опитат да стигнат възможно най-далече на Юг. За целта ще бъде необходимо сериозно наземно осигуряване. Може да се включи и един или няколко моторизирани пари, които да извеждат на необходима височина при неподходящи условия за стартиране от земята. Птиците го правят с помощта на крилете и след това продължават с термичното летене.
Това не е някакъв измислен от хората маршрут/примерно, както парамаратона на Ред Бул/, а „естествен въздушен мост“, който се използва от хилядолетия.
Ще се наложи да се ползват спонсори или да се търси някакво европейско финансиране.
Би могло да се заснеме и филм, а също да се направят и сериозни научни наблюдения.
Вярвам, че рано или по-късно, такава експедиция ще се състои.


 • 1

Печелим я, ние нея славата,
не защото никога не сме падали,
а всеки път сме ставали,
след като са ни съборили.


#2 Марко Марков

Марко Марков

  Advanced Member

 • Moderators
 • PipPipPip
 • 1954 Мнения:

Публикувано 28 August 2012 - 16:48 PM

Стотици щъркели в небето над Варна
През Варна минава един от най-големите миграционни пътища в Европа – Виа Понтика
На величествена гледка станаха свидетели жителите на варненския квартал „Виница” преди залез слънце снощи(27 август 2012 година). Стотици щъркели близо час кръжаха над града и бяха наслада за окото за местните хора, вперили поглед в небето. Виничани, които от 30 години живеят в квартала, споделиха пред Дарик, че през годините са виждали прелитащи ята, но толкова много щъркели на едно място и да нощуват тук - никога.
Красивите птици вече поемат към Африка, където ще останат през зимата. Пикът на миграцията обаче предстои, казват запознати.

През Варна минава един от най-големите миграционни пътища в Европа – Виа Понтика. Любимо място за почивка на прелетните птици си остават Бургаските влажни зони. Те са един от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици традиционно спират да отдъхнат. Друга голяма „спирка“ за мигриращите птици е местността „Болата” на север от нос Калиакра.

През европейската зима белите щъркели отлитат на юг, където могат да си намерят храна. Някои щъркели от Северна Европа прекарват зимата в Южна Испания, където зимата не е така снежна и студена, но повечето отиват в централна и източна Африка, като често прелитат по 12000 км, поясняват от Българското дружество за защита на птиците.

Една от най-оживените части на източната прелетна магистрала (Виа Понтика) е районът на Бургас, където е природозащитният център на БДЗП Пода.
 • 0

Печелим я, ние нея славата,
не защото никога не сме падали,
а всеки път сме ставали,
след като са ни съборили.


#3 petarpetrov

petarpetrov

  Caveman

 • Shumen-XC Pilot
 • PipPipPip
 • 1624 Мнения:

Публикувано 28 August 2012 - 19:51 PM

Днес Виа Понтика е наименованието и на един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Минава през територията на България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.
Един от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици традиционно спират да почиват, а някои и остават да зимуват и гнездят, са Бургаските влажни зони. През 2001 година на южния бряг на езерото в специално укритие е изграден пункт, където орнитолози от БАН и Българското дружество за защита на птиците и цяла Европа се стичат, за да наблюдават птиците, т.нар. birdwatching.[1]
Друга голяма „спирка“ за мигриращите птици е местността Болата на север от нос Калиакра, където могат да се видят червеногърби сврачки, черногърби и ориенталски каменарчета, качулати корморани, алпийски бързолети, розови скорци, дебелоклюни и късопръсти чучулиги, бели щъркели, пеликани и жерави.[2]
Освен Виа Понтика, през България минава и още една въздушна магистрала на прелетните птици: Виа Аристотелис (Задбалканския път) през долината на река Струма, Софийското поле и Искърското дефиле.

Виа Понтика е културният път, който се простира по западното и южното крайбрежие на Черно море. Той се вие покрай водите на водния басейн прекосявайки Турция, България и Румъния, през живописната делта на река Дунав чак до полите на Кавказ.
Виа Понтика ни разказва за срещите между морските култури – гърци, викинги, венецианци, генуезци – със сухоземните култури на скити, траки, даки, готи, българи, славяни, римляни. Тези истории за отминали периоди, достигнали до нас чрез древните митове, днес ни преразказва културно-историческото наследство по тези брегове. Проливите на Босфора и Дарданелите изиграват и своята роля на мост между Егейско и Черно море. За това свидетелстват още праисторическите скални светилища – долмени, пръснати навсякъде в Странджа планина (България), като израз на връзката им със Средиземноморските мегалитни култури (мегалит – голям камък от гръцки). През водния мост проправят своя път на север мореплавателските култури от южното средиземноморие. Докато пътищата на викингите следват от север големите европейски реки – Виста, Днепър и Дон, за да покорят водите на Черно море, а оттам да продължат на юг чак до Средиземно море и на изток – до Каспийско. Протичащи културни влияния от Константинопол през периодите на Късната Античност и Средновековието откриваме в градежа на християнските храмове по Черноморието.
По остта на Виа Понтика окриваме следи от праисторически поселения – Яйлата, скалните светилища и долмени на Странджа, Асаги Пирнар Къркларели; антични градове – Хистрия; средновековни крепости – Калиакра, Плиска, Преслав. Срещите между различните цивилизации обуславят и възникването на самобитни исторически градове, пръснатите по културния коридор – Одесос (Варна), Месембрия (Несебър), Аполония Понтика (Созопол) – Бизантион (Истанбул), Сафранболу, Трапезунт(Трабзон). В тях можем да проследим логиката на културната приемственост в тяхното вековно развитие.
Виа Понтика е също и вторият по големина европейски миграционен път на птиците, които гнездят в Североизточна Европа и прелитат на юг през зимния сезон. Всяка пролет и есен невидимата древна небесна магистрала - Виа Понтика се изпълва с хиляди крилати пътешественици. Подредени във вериги, променящи се плавно във въздуха, многобройните птици приминават над делтата на река Дунав, резервата Сребърна, уникалните лонгозни (заливни) гори около устията на реките Камчия и Ропотамо, проливита на Босфора и Дарданелите, за да се отправят към Африка.

Via Pontica. Какво е пък това? Името е латинско. И е споменавано по нашите земи много преди България да бъде създадена. Буквално се превежда като Понтийски път. Понт е едно от имената на Черно море.
Via Pontica( западночерноморски) е вторият по големина миграционен път на прелетните птици в Европа. Милиони птици всяка пролет и есен прелитат хиляди километри от районите на зимуване до местата за размножаване и обратно. Те преминават и през България- по цялото ни морско крайбрежие. По-голямата част от птиците мигрират непосредствено над морския бряг до няколко километра навътре в сушата. Миграционния път е широк и често ято от мигриращи птици могат да се види а десетки километри на запад( например над Провадия и Силистра).
Да станеш свидетел на миграция по Via Pontica, особено в дните на най- интензивен прелет, е нещо грандиозно.

Тук не става дума само за щъркелите, чиито ята всички сме виждали. Говорим за стотици видове птици. Не искаме да ви ангажираме с цифри за мащаба на прелета , броя видове и т.н. Но е важно все пак да споменем, че почти цялата европейска популация на белия щъркел, цялата европейска популация на розовия пеликан, цялата европейска популация на световно- застрашения къдроглав пеликан, почти всички прелетни грабливи птици на Централна и Източна Европа прелитат над нашето крайбрежие. Няма да ви занимаваме с дребосъците-пойните птици. И не защото не са толкова ценни и познати,колкото по-едрите си събратя, а просто защото списъка с видове е доста обширен- наистина стотици видове, като за повечето дори не подозираме,че се срещат у нас. Може би си мислите, че грандиозно е прекалено силно дума. Не е.
Представете си края на август е и сте някъде по Черноморието. Където и да е. Дали някъде по курортите или на самотен плаж- няма значение. Птиците прелитат навсякъде.

http://btvnews.bg/vi...tat-na-yug.html
 • 0

#4 Марко Марков

Марко Марков

  Advanced Member

 • Moderators
 • PipPipPip
 • 1954 Мнения:

Публикувано 05 September 2012 - 14:23 PM

В Русия също има подобни начинания....
http://www.vedomosti...081/klin_putina
Само, че тук се отнася до спасяване на белите сибирски жерави(стерхи). Задачата е да бъдат отведени на юг. Поради силно намаляване на популацията, те са загубили инстинкта си на прелетни птици.
Първото регистрирано такова начинание се е състояло в САЩ през 2001 година...

Публикувано изображение

Според мен мотоделтата е неподходяща за подобни начинания поради високата скорост. Ако тя се замени с мотопара ще е по-добре.
http://www.youtube.c...h?v=kMC4b1PhOpg

http://www.aif.ru/sterkh
 • 0

Печелим я, ние нея славата,
не защото никога не сме падали,
а всеки път сме ставали,
след като са ни съборили.


#5 petarpetrov

petarpetrov

  Caveman

 • Shumen-XC Pilot
 • PipPipPip
 • 1624 Мнения:

Публикувано 05 September 2012 - 20:09 PM

Много интересно отначало учените навигатори ми заприличаха на Кукусклан .Но се оказа че имат човка..Въпроса е Така наречения жерав като майки ли ги възприема или като хранилки. :crazy_pilot http://dariknews.bg/...ticle_id=958254
"Много ми хареса тази програма и половин година се готвих за този експеримент", разказа Путин, който пристигна в орнитологичната станция Кушеват на път за срещата на върха на АТИС във Владивосток. Той си купил апарата със собствени средства и започнал да се упражнява да го управлява в централните части на Русия. Президентът каза, че ще даде мотоделтаплана на учените за по-нататъшната им работа.
 • 0

#6 Марко Марков

Марко Марков

  Advanced Member

 • Moderators
 • PipPipPip
 • 1954 Мнения:

Публикувано 30 November 2012 - 22:01 PM

Полетът с жеравите повредил Путин....
http://dnes.dir.bg/n...-12320674?nt=14

http://dnes.dir.bg/gallery.php?id=12320674
 • 0

Печелим я, ние нея славата,
не защото никога не сме падали,
а всеки път сме ставали,
след като са ни съборили.


#7 petarpetrov

petarpetrov

  Caveman

 • Shumen-XC Pilot
 • PipPipPip
 • 1624 Мнения:

Публикувано 26 December 2012 - 23:24 PM

Това случайно го открих :D/>
http://www.24chasa.b...ticleId=1534983
В руската политика Владимир Путин е едновременно звездата на шоуто и основен каскадьор
 • 0

#8 Марко Марков

Марко Марков

  Advanced Member

 • Moderators
 • PipPipPip
 • 1954 Мнения:

Публикувано 15 March 2014 - 09:34 AM

Първите ята щъркелите дойдоха на 13 март 2014 година

 

Първите малки групи от бели щъркели - предвестници на пролетта, вече прелитат над Бургас, съобщиха от сдружение "Култура и околна среда".

Наблюденията показват, че пролетната миграция е започнала и по черноморския прелетен път "Виа Понтика" и птичите ята започват да се връщат от юг.
Пиковите периоди на прелета на щъркелите са към края на март и началото на април, казаха от сдружението, цитирани от БТА.
Белият щъркел зимува основно в Южна Африка, като пролетно време птиците прилитат около 15 000 км до местата за размножаване в Европа. По време на последното преброяване на вида в България, проведено през 2004 - 2005 година, в страната са установени 4 818 размножаващи се двойки.
Над Бургас всяка година прелитат 75% от европейската популация на белия щъркел - над 250 000 екземпляра, 100 процента от европейската популация на розовия пеликан и стотици хиляди други мигранти - хищни и пойни птици.
В Бургаско най-много щъркелови гнезда има в селата Димчево, Дебелт и Средец.
От сдружението "Култура и околна среда" напомнят, че тази година предстои национално преброяване на белия щъркел в България.

 • 0

Печелим я, ние нея славата,
не защото никога не сме падали,
а всеки път сме ставали,
след като са ни съборили.